Overleg. Een volle agenda met bespreekpunten die echt aan de orde moeten komen. Een belangrijk deadline in zicht.
Je bent projecteider en je kijkt rond. Wat zie je dan? Projectleden, die
- weinig tijd hebben
- vooral willen opschieten
- ongeduldig wachten tot ze hun punt mogen inbrengen
- vooral bezig zijn met hun eigen (project)taken
Iedereen aan tafel heeft zo zijn eigen agenda. Dat betekent vaak dat er meer NIET dan wel geluisterd wordt.
Met alle gevolgen van dien. Langs elkaar heen praten, elkaar niet begrijpen, afspraken maken die door iedereen anders worden opgevat, waardevolle inbreng missen. En als projectleider heb jij het druk met bijsturen en proberen er nog iets van te maken.
Kortom, er wordt niet echt samengewerkt en gebruik gemaakt van elkaars expertise.
Hoe komt het dat er slecht of niet geluisterd wordt?
Grote kans dat jouw projectleden vooral bezig zijn met wat ze zelf willen inbrengen. Het lijkt of ze luisteren, maar eigenlijk zitten ze te wachten totdat ze aan de beurt zijn. Misschien horen ze nog wel wat de ander zegt, maar of het echt binnenkomt is de vraag.
Misschien herken je dat zelf ook wel. Dat je zo bezig bent met je eigen punten, dat het je ontgaat waar de ander het over heeft. Laat staan dat je begrijpt wat de ander bedoeld.
Goed luisteren is een kunst. Het begint allemaal bij ieders persoonlijke luisterhouding. Hoe goed stem je af op de ander? Hoor je daadwerkelijk wat de ander te zeggen heeft? Lukt het je om je oordeel uit te stellen? Niet in te vullen? Te begrijpen wat de ander echt bedoeld?
Een manier om jezelf te trainen in luisteren is het toepassen van JIJ – IK – WIJ. De kern van deze regel is: Horen en gehoord worden. Als jij aandacht geeft is de ander ook bereid om naar jou te luisteren.
JIJ
Eerst luisteren naar de andere. Richt je aandacht en wees nieuwsgierig. Stel vragen, vraag door. Vat samen om na te gaan of je het goed begrepen hebt. Parkeer je mening en kom vooral niet direct met een advies of oplossing.
Ik
Nu ben jezelf aan de beurt om je verhaal te doen en jouw kant van de zaak toe te lichten. De ander zal bereid zijn naar jou te luisteren.
WIJ
Samen praat je door over de gemeenschappelijke punten en de verschillen. Blijf alert op (door)vragen. Blijf nieuwsgierig. Rond af met concrete afspraken.
Als je JIJ – IK – WIJ regelmatig toepast verandert niet alleen je eigen luisterhouding maar ook die van de ander. Het mes snijdt aan twee kanten.
Meer weten? Oefenen en trainen met JIJ – IK – WIJ principe in de praktijk? Individueel of met jouw team? Neem gerust contact met mij op. tel. 06 29 51 73 99 of email hidden; JavaScript is required